ARTVİNLİ SANATÇILAR Mircan Kaia “Mircan Kaya” ‘Müzisyen, Şarkıcı, Sanatçı”

ARTVİNLİ SANATÇILAR Mircan Kaia “Mircan Kaya” ‘Müzisyen, Şarkıcı, Sanatçı”

Bu haber 14597 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Artvin'in Borçka İlçesinde  bir dağ köyünde Laz bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Mircan'ın hayatı, müziğinin ana kaynağıdır. Erken çocukluk yıllarında, o kadar yoğun dinlediği bir dönem geçirdi ki, ailesi konuşamadığını sandı. O zamandan beri Mircan, doğanın seslerini aklına getirebilmek için sessizce oturmayı tercih ediyor.

Şarkı söylemeye çok erken, bebeklik döneminde, bebekler ve çocuklar için olanlardan daha çok yetişkinlere yönelik şarkılar söylemeyi tercih ettiğinde başladı. Düğünlerde orkestralarla şarkı söylemek onun için bir aktivite haline geldi. İlk gitarını 12 yaşında aldı.

Üniversitede mühendislik eğitimi için okurken, üniversitenin klasik Türk müziği korosunda şarkı söylüyor, geleneksel halk oyunları, estetik jimnastik yapıyor ve rock grubuyla şarkı yazıp besteliyor ve şarkı söylüyordu.

İlk yurtdışı yolculuğunu bu yıllarda yaptı üniversitenin verdiği bursla gittiği Ürdün'de orada Petra'yı, gizemli çöl atmosferini ve Ölü Deniz'i gördü. Petra'ya giden yolda doğaçlama yaptığı ezgiler onun için gelecekteki yolları açtı.

Türkiye ve İtalya'da yaşayan Mircan Kaya, son yıllarda kendine özgü müziğiyle tanınır hale geldi; ama Türk kültür sahnesine müziğinden çok daha fazlasını getiriyor. İlk iki albümü "Bizim Ninniler" ve "Kül (Küller)"in 2006 yılında yayınlanmasının ardından, ileri mühendislik ve deprem teknolojileri alanındaki mühendislik şirketinin faaliyet alanını genişleterek UCM'yi (UnCatalogued Music Production) kurdu.

İki yıl içinde üç albüm daha çıkardı. Sala, Numinosum ve Outim. Numinosum, Carl Gustav Jung'un kullandığı "aydınlık bilinci" kavramına dayanan müzikal bir yolculuktur. Mircan Kaya kendi sözlerini Mevlana'nın şiiriyle birleştirdi. Bu albüm Bristol'de kaydedildi, İngiltere, caz sonrası grup Limbo ile. Roger Mills ve Osman Kent, albümün son baskısı, miksajı, masteringi ve ses mühendisliği üzerinde çalıştı. Padua Üniversitesi ve Katalonya Teknik Üniversitesi'nde ileri düzey yüksek lisans eğitimi için yola çıkmadan önce, en avangard müzik projesi olan OUTIM – Once Upon a Time in Mingrelia'yı yayınladı. Türkiye, kitap yazıyor, yerel malzemeler ve marangozlarla bir ev inşa ediyor, Mingrelian şair Xhelimishi Xasani'nin sözlerinin yanı sıra kendi sözleriyle bir müzik albümü kaydediyor. Bu albüm de Limbo ile Bristol, İngiltere'de kaydedildi.

2010 yılında çıkardığı "İksir" albümünde Gülten Akın'ın şiirlerini besteledi. Albüm, Gil Medovoy'un yapımcılığını üstlendiği California KDVS Radio'nun dünya müzik programı "Crossing Continents" tarafından "2010'un En İyileri" arasında yer aldı. Ocak 2012'de 44. SİYAD Sinema Ödülleri'nde Mircan Kaia En İyi Film Müziği Ödülü'ne layık görüldü. 

Mircan Kaia, İngiliz müzisyenlerle Londra'da Laz - Megrel dilinde ilk çağdaş ninni albümünü kaydetti. Nanni albümünde Lazca – Megrel dilinde on orijinal ninni ve Abhaz dilinde bir ninni yer almaktadır. Aynı yıl kendi bestelerinin yanı sıra Türkiye'deki azınlık halklarının türkülerini de yorumladığı Minör albümünü çıkardı. Albüm, World Music Central tarafından incelendi ve övüldü.

Mircan Kaia bir kızı (Setenay Ece Kaya, diğer adıyla SKAIA ) ve bir oğlu (Oğuzhan Kaya) annesidir.

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1