Çoruh Havzası’ndaki Çobandan Dünyaya Açılan Pencere “Çağ Kebabı”

Çoruh Havzası’ndaki Çobandan Dünyaya Açılan Pencere “Çağ Kebabı”

Bu haber 18253 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Zamanında Çoruh Vadisi’nde sürüsünü otlatan bir çobanın aç kalmasıyla başlar hikayemiz. Sürüden bir koyunu keserek yerde bir ocak yapan çoban hayvanın etini ahşap çubuklara geçirerek ateşe sürer. Çıkısındaki biraz tuz ve biraz baharatı etin üzerine serpmesiyle “Artvin Cağ Kebabı” ortaya çıkmış olur.

Artvin’in yöresel Türkiye’nin ulusal lezzetlerinden biri olan Cağ Kebabı Meşe Odunu ateşinde Hemşin Koyunu’yla yapılıyor. Bu fevkalade lezzet ise sadece Artvin’e özgü Çünkü Hemşin Koyunu sadece Hemşin’de yetişiyor. Döner ateşte yatık olarak pişirilmekte 

Endemik türlerle beslenen hayvanların etiyle yapılan Cağ Kebabı’nın damaklara dağılan aromasıyla bu yemeği yerken mest oluyorsunuz. 30 yıllık döner ustası Kenan Karaman dönerle ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Cağ Döner ve Cağ kebabımız her hayvanın etinden olmaz. Yani yapılırsa tadı tuzu olmaz. En lezzetli kebap yaylalarımızda doğal otlarla beslenmiş kuzu ve koyunlarımızdan yapılmaktadır.”dedi.

Konu hakkındaki görüşlerini dile getiren Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin; “Cağ Kebabın coğrafi işareti Erzurum tarafından alınmış. Kültür olarak Erzurum’la aynı yayla kültürünü paylaşıyoruz. Burada önem gösteren nokta Artvin veya Erzurum değil, ürünün kaliteli ve sağlıklı olmasıdır. Birbirimizle rekabet etmemeliyiz. Zaten tüketiciler bu işi kim daha iyi yapıyorsa onu tercih etme bilincinde ”dedi.

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1