ARTVİNLİ SANATÇILAR Süleyman TURAN “Oyuncu, Fotoğraf Sanatçısı, Karikatürist”

ARTVİNLİ SANATÇILAR Süleyman TURAN “Oyuncu, Fotoğraf Sanatçısı, Karikatürist”

Bu haber 21502 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Artvin asıllı Yeşilçam sanatçısı Süleyman TURAN, gerçek adı Süleyman BAŞTURAN olan sanatçı 19 Kasım 1936 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde dünyaya geldi. 

TURAN, yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümüne başladı fakat Üçüncü sınıfta okulu bırakıp yedek subay olarak askere gitti. Askerde gönüllü olarak Kore Savaşı’na katıldı ve ilk sahne deneyimini burada Türk askerlerle birlikte bir piyeste yaşadı. Nato askerleri arasında düzenlenen tiyatro yarışmasında birincilik kazandı. Duayen sanatçı Süleyman Turan, bir süre Japonya'da kalarak bazı filmlerde figüran olarak rol aldıktan sonra, askerliğinin bitmiş olmasına rağmen Türkiye'ye dönmedi ve uzun bir süre uzak doğu ve Amerika'da macera yaşadı. Sonrasında ise İstanbul'a gelerek bir tiyatro oyunuyla oyunculuk hayatına tam anlamıyla başlamış oldu. İlk kez sahneye İstanbul'da bir tiyatro oyunuyla çıktı.

Süleyman TURAN, 1970’lerde sinema sektörünün çıkmaza girdiği bir dönem de sinemadan uzaklaşarak dergi ressamı olarak çalıştı. Filmlerin dışında uzun bir zaman karikatür ve resim yaptı. Çizimleri uzun zaman "Akbaba" dergisinde yayınlandı. Önce Akşam gazetesinde çizgi roman resimlerini çizmeye başladı.

Usta sanatçı Süleyman TURAN 82 yaşında hayata gözlerini yumarak sevenlerini geride bıraktı.

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1