ARTVİNLİ AŞIKLAR

ARTVİNLİ AŞIKLAR

Bu haber 34355 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Âşık Kara Kimdir? 1927 yılında Şavşat’ın Dabatzrul (şimdiki adı Meşeli) köyünde doğdu.  

Yaklaşık 14 yaşında rüyasında bade içtikten sonra şiir söylemeye ve bağlama çalmaya başlayan Âşık Kara, önceleri yöresinde öğrendiği Hodlu Şamili, Zülali, Sümmani, Şenlik gibi âşıkların eserlerini de söyledi. Zamanla kendi şiirlerini seslendirdi.

Gerçek anlamda ilk bağlama derslerini, askerliği sırasında Ürgüplü Şükrü Usta’dan aldı. Askerlik dönüşünde kendini daha da geliştirmiş olarak birçok âşıkla karşılaşıp bilgisini pekiştirme olanağı buldu. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde şenliklere katılan Âşık Kara, ziraat odaları başkanlığı, bankacılık, ambar memurluğu gibi değişik görevlerde bulundu.

Şiirlerinde ülke sorunları, sevda gibi değişik konuları işleyen Âşık Kara’nın birçok yerde aktarılan şiirlerinin bir bölümü ise HAGEM tarafından Nurlar Dökülsün« (1990) adıyla yayımlandı. Daha sonra 2003 yılında "Güzel Şavşat´ım" isimli ikinci şiir kitabı yayınlandı. Kış aylarında çocuklarının yanına gidiyor, yazın Şavşat Meşeli köyünde yaşamını sürdürmeye devam ediyor.

Aşık Kara dörtlüklerle çok şey anlattı. Türkiye’de yapılan Aşıklar Bayramı etkinliklerinde uzun yıllar Konya’da yarışmalara katılan ve Juri üyeliği de yapan Cumhuriyetimizle yaşıt olan Aşık Kara canlılığını, enerjisini ve yaşama dair umut dolu söz ve şiirleriyle herkesin çok değer verdiği saygı duyduğu sevdiği bir değer.

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1