Yaprak Dede Yaşama Veda Etti..

Yaprak Dede Yaşama Veda Etti..

Bu haber 2368 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Tekfen Holding kurucusu Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti. Türk iş dünyasında başarılı projelere imza atan Gökyiğit, TÜSİAD, DEİK ve TEMA gibi birçok dernek ve vakıfta üst düzey görevler almıştı.  

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Tekfen'in kurucusu Ali Nihat Gökyiğit, 97 yaşında hayatını kaybetti. İş yaşamı boyunca birçok başarılı projeye imza atan Gökyiğit, iş yaşamındaki unvanlarının dışında, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Kurucu ve Mütevelli Heyet Başkanı olarak da adını duyurmuştu.

TEMA Vakfı, Ali Nihat Gökyiğit'in ölümüyle ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kurucu Onursal Başkanımız ve Yaprak Dedemiz Sayın Ali Nihat Gökyiğit'i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun" ifadelerine yer verdi.

Ali Nihat Gökyiğit'in cenazesi yarın ikindi namazının ardından Fatih Camii'nden kaldırılacak.

Nihat Gökyiğit, 23 Şubat 1925'te Artvin'de dünyaya geldi. Artvin'in Gögitoğulları adıyla anılan köklü sülalelerinden birine mensup olan Gökyiğit, ilkokulu ve ortaokulu bitirmesinin ardından Artvin’den ayrıldı. Gökyiğit’in babası, yabancı dil öğrenebilmesi için onu İstanbul'daki Robert Koleji'ne gönderme kararı aldı.

Robert Koleji'nde geçirdiği 6 yıllık eğitim süreci boyunca okul içinde pek çok sosyal ve kültürel aktiviteye katılan Nihat Gökyiğit, iki amcasının da mühendis olması nedeniyle okula girdiği ilk günden itibaren mühendis olmayı istiyordu. İnşaat mühendisi olmayı kafasına koyan Gökyiğit, Feyyaz Berker'le birlikte daha birinci sınıftan itibaren bu alana yöneldiler.

Gökyiğit, Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra, yükseköğrenimini Amerika'daki Michigan Üniversitesi'nde yapma kararı aldı. Eğitimini burslu almaması sebebiyle Gökyiğit, öğrencilik hayatı boyunca pek çok işte çalıştı. Gökyiğit, 1948'de Michigan Üniversitesi'ndeki programını tamamlamasının ardından, bir sene daha kalıp Amerika'daki iş hayatını tanımak istedi ve Pennsylvania'daki Gannett Fleming Corddry and Carpenter, Inc. isimli firmada çalışmaya başladı.

Türkiye'ye döner dönmez askerliğe başvuran Gökyiğit, burada tercümanlık ve askerlik hizmetinin bitmesine yakın bir süre istihkâm okulunda inşaat malzemeleri konusunda eğitmen olarak görev aldı. Gökyiğit, askerliğini tamamlamasının ardından, askeri havaalanları inşa eden Metcalfe-Hamilton and Grove adlı Amerikan konsorsiyumunda görev aldı. Hava Meydanlığı İnşaat Reisliği'nin başındaki Esat Turgut'un önerisiyle Bayındırlık Bakanlığı bünyesine geçen Gökyiğit, burada yapımına yeni başlanacak olan Konya Hava Meydanı'nın kontrol amirliğini üstlendi.

1956 yılında devletteki görevinden ayrılan Gökyiğit, aynı yıl okul arkadaşları Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile Tekfen İnşaat şirketini kurdu. Tekfen Holding ve diğer grup şirketlerinin Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkanlık görevini üstlenen Gökyiğit, 2015 Mayıs ayından itibaren de Tekfen Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı oldu.

TÜSİAD’da 3 yıl boyunca yönetim kurulu üyeliği yapan Gökyiğit, 15 yıl kadar da DEİK yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Türkiye-BDT İş Konseyleri başkanlığını ve Karadeniz İş Konseyi Türkiye Temsilciliği görevini 10 yıl boyunca icra eden Gökyiğit ayrıca, Gürcistan ve Kırgızistan Fahri Konsolosu seçildi.

Toprak Dede olarak bilinen Hayrettin Karaca ile 11 Eylül 1992 yılında TEMA Vakfı’nı birlikte kuran Gökyiğit, TEMA Kurucu ve Mütevelli Heyet Başkanı olarak, çevre, doğal varlıkları koruma ve kırsal kalkınmaya yönelik ilk projelerini ve doğaya dost üretimler serisi sponsorluklarını üstlendi. Gökyiğit ayrıca, Tekfen Filarmoni Orkestrası’nı kurarak dünya barışına önemli katkılarda bulundu.


ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1