İÇİMİZDEN BİRİ Hüseyin Oral “Fotoğraf Sanatçısı”

İÇİMİZDEN BİRİ Hüseyin Oral “Fotoğraf Sanatçısı”

Bu haber 1557 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Fotoğraf Sanatçısı Hüseyin Oral Artvin İlinin Şavşat İlçesi Dereiçi Köyü’ndendir. İnegöl’de doğmuştur.

 

Yıllar evvel merhum; annem, babam ve kardeşlerim, ekonomik nedenlerden dolayı; Artvin, Şavşat’a bağlı Dere içi köyü, Ardıçlı (Niyolet) köyünden Bursa’ya göç etmişlerdir.

İnegöl'de doğdum. İTL mezunuyum. Bugüne dek yerel, ulusal gazete ve TRT ve haber ajanslarında muhabirlik yaptım.  

Fotoğraf serüvenim; 1988 yılında Cevdet ağabeyimin hediye ettiği 24’lük Agfa marka amatör makine ile ilk fotoğraf çekmeye başladım. Makineyi tanıdıkça ortaya çıkan fotoğraflar bende farklı duygular kazandırdı.  Belirli zamanlarda imkanlar ölçüsünde her köşesi tarih ve kültür hazinesi olan cennet ülkemin keşfedilmemiş yörelerini gezerek, fotoğraf çekiyorum. Halen Bursa inegölde endüstriyel fotoğrafçılık yaıyorum.
Fotoğraf sanatının, temel bilgilerini öğrenmek için; 1994’da BUFSAD’ (Bursa fotoğraf sanatı sinema amatörleri derneği)ne kayıt yaptırdım. İki aylık kış mevsiminde 8 haftalık fotoğraf kurslarına katıldım.

İlk Fotoğraf sergimi İnegöl’de 1995 Mart ayın da Belediye kültür merkezi sergi salonunda ilk gerçekleştirdim.

Fotoğraf sergimin ardından, aynı gün akşam üstü sergi salonun asma katında da İnegöl'de   ve saydam (sinevizyon) gösterisini gerçekleştirerek kendi dalımda bir ilke imza attım.

2010 yılında; Artvin’e yaptığım seyahatimde 35 günlük gezimde, tüm Artvin’i gezdim gördüm, yakından tanıma imkânı buldum. 2011 de
İstanbul Beyoğlu nda Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde, Bursa Devlet güzel sanatlar galerisinde ve İnegöl eski Kültür merkezinde ‘ARTVİN konulu fotoğraf sergilerimi gerçekleştirerek memleketimizin tanıtımında katkıda bulundum.

 

Artvin’de yaşamasam da memleketimizin gelişmesi ve kalkınması için herhangi bir menfaat talep etmeksizin; birkaç proje hazırladım. Son projemin bitmesinin ardından patentini de aldıktan sonra İlgili makamlara sunmayı düşünüyorum.

Fotoğraf sanatı üzerine düşünceler;

 

Bugüne değin yaptığım Türkiye ve KKTC seyahatlerimde, tahminen 500.000 kilometre yol kat ettiğim. Anadolu'muzun geçmişten günümüze tarihi eserlerine, kültürüne, folkloruna ve yaşam tarzına tanık olmalarını sağlamaya çalışmaktayım.  

Sergilerimde; insanlara, doğayı, tarihi ören yerleri, yok olmaya yüz tutan mesleklere, emektar   insanlarımıza yer vererek, sanat gönül vermelerini sağlamayı, yaşadıkları dünyayı, sevmelerini çevreye daha farklı gözle bakmalarını ve değer vermelerini öğretmektir.        

Toplumumuzun kültürel ve sanatsal yaşantısına katkıda bulunmak, fotoğraf sanatı aracılığıyla kitlelerle bağ kurmak, fotoğraf sanatının yaygınlaşmasını sağlamak; günümüzü belgeleyerek geleceğe aktarmaktır.

Sergilerimde; insanlara, doğayı, tarihi eserleri, yok olmaya yüz tutan mesleklere, emektar insanlarımıza yer vererek, sanat gönül vermelerini sağlamayı, yaşadıkları çevreye saygı duymalarını ve değer vermelerini öğretmektir.

Bugüne dek ülkemizin çeşitli illerinde, ilk yurt dışı sergimi ise 2005 de KKTC’de Gazi Mağosa şehrinde olmak üzere, pek çok fotoğraf sergileri gerçekleştirdim.

Fotoğrafı duvara astığınızda her zaman sizinledir, onunla olmak için kapağı açmanız veya bir düğmeyi çevirmeniz gerekmez, o her zaman size bakar.

Çoğu sanat fotoğrafı, edebiyat hariç herhangi bir sanat dalından çok daha fazla mesaj taşır, örneğin ayrıntıları belirgin bir peyzaj fotoğrafı bir senfoni veya uzun bir müzik parçasından çok daha fazla mesaj taşır, ayrıntıda hiçbir resim fotoğrafa ulaşamaz.

Etkilendiğiniz bir insan fotoğrafı sizi kolayca fotoğrafçı ile aynı duygulanım içerisine sokar.

Fotoğraf sanatı Resmin yan dalıdır ama burada vurgulamak gerekir, Fotoğraf sanatı Resim sanatının içindedir, Resim sanatının değişik bir tekniği olarak kendisidir, Resim Sanatı nasıl objeleri fırça darbeleri ve boyalarla  ister istemez değiştiriyorsa Fotoğraf sanatı da objeleri en azından siyah-beyaz çekerek, veya renkleri lens veya filmlerin özellikleri nedeniyle değiştirmesi kaçınılmazdır, yani fotoğrafçının sadece film veya lens seçimi bile orijinal objenin kopyasının eserde değişik olarak görünmesini kaçınılmaz kılar. Sayısal görüntülerin oranının çok arttığı günümüzde bu değiştirmeler çok daha kolaylıkla yapılabilmektedir, izleyiciyi ise sadece sonuç ilgilendirir.

 

Bu yüzden sayısal ortamda fotoğrafların özelliklerinin değiştirilmesi ile değiştirilmiş veya değiştirilmemiş orijinal fotoğraflar diye ayırım yapılması sadece teknik anlamda anlamlıdır, sanat açısından anlamlı değildir.

Sanatçı resimle yapabileceği bir eseri isterse fotoğraf tekniğiyle de yapabilir. Eskiden fotoğraf tekniği yokken ressamların özellikle hatıra için resim yaptırabilecek kadar zengin insanların resimlerini yaparken resimlerinin gerçeğe mümkün oldukça yakın olması için verdikleri gayreti ve çektikleri eziyetleri fotoğraf tekniği ortadan kaldırmıştır.

Fotoğraf Sergilerimle; Toplumumuzun kültürel ve sanatsal yaşantısına katkıda bulunmak, fotoğraf sanatı aracılığıyla kitlelerle bağ kurmak, fotoğraf sanatının yaygınlaşmasını sağlamak; günümüzü belgeleyerek geleceğe aktarmaktır.

 

Fotoğraf sergilerimle, sosyal medyadaki kurduğum guruplarımla, ülkemizin önemli tarihi mekanlarını, kültürümüzü, geleneklerini tanıtarak, daha fazla turistlerin ülkemize gelmelerini sağlamak ve döviz kazandırmaktır.

 

Fotoğrafa baktığınız zaman o sizi hemen başka bir mekâna taşır, eğer fotoğraf iyiyse bu büyülü bir mekandır.

 

2023 yılında; kaynak bulmam halinde, 2010 yılında otuzbeş günlük Artvin seyahatimde gittiğim, gördüğüm yerleri, sohbetlerimi, festivallerini, kitap haline getirmeyi ' Gökyüzüne komşu Topraklar' adlı ilk kitabımı baskıya vermeyi düşünüyorum.

 

Yine 2023 de iki farklı sanat galerisinde ‘’ gezgin Hüseyin'in objektifinden Anadolu    konulu fotoğraf sergimi gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

 

Prof Dr. Sabit Kalfagil üstadımız 'ın sözüne gönülde katılıyorum; ‘’çıkarsız çekilen fotoğrafların bizlere verdiği küçük mutluklarla yetinip; yolumuza devam edeceğiz ‘’.

Elimiz ayağımız tuttuğu sürece; ömrümüzün son anında dek fotoğraf üretmeye ve gönülden paylaşmaya devam etmeliyiz.

Bir üstadımız, ne güzel demiş;

 

" Bir bulutun akışından,Bir kilimin nakışından,Bir dilberin bakışından,Bir annenin göz yaşından,’’

Bir şeyler bulup sizlere aktarmaya çalışırız. Bir beğeni, bir alkış, bir tebessüm bizi mutluluğa alıp götürür.

Ardından; Bursa da farklı Osmangazi’de başka galeride de fotoğraf sergilerim de buluşmak dileğiyle.

#artvin #şavşat #dereiçiköyü #inegöl #bursadakiartvinliler #hüseyinoraloğlu #fotoğraf #fotoğrafsanatçısı #içimizdenbiri

 

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1