
YUSUFELİ YEMEKLERİ “Yusufeli Mutfakları, Yöresel Lezzetler”
Bu haber 30462 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.
Yöresel lezzetler açısından Yusufeli oldukça zengin bir mutfağa sahip olup yöre mutfaklarında en çok çeşidi bulunan yemekleri kapsamaktadır. Yöre mutfaklarında yapılan yemekler gelen misafirlerin ilgisini çekiyor.
Bu yemeklerden bazıları şunlar;
Kaysefe: Kaysı kurusunu iyice haşladıktan sonra öğütülmüş cevizin içerisine biraz toz şeker katılır. Bir tabağın altına öğütülmüş ceviz serilir. Haşlanmış kayısıların içerisine şekerli öğütülmüş cevizden doldurularak tabağa sıra ile dizilir. Üzerine biraz daha öğütülmüş ceviz serpilir ve eritilmiş tereyağı üzerlerine dökülerek servis yapılır.
Sütlü Çorba:
Bir tencereye yeteri kadar süt konur, sütün yarısı kadar da su eklenir. Süt kaynadıktan sonra çok az pirinç ve tuz ilave edilir. Piştikten sonra ateşten alınır.
Erişteli Pilav: Bir kaba su konur, yeteri kadar tuz katılır. Su iyice kaynadıktan sonra suyun yarısından az pirinç yıkandıktan sonra kaba dökülür. Pirinç pişmeye başlayınca erişte ilave edilir. Hafif ateşte suyunu iyice çekmesi beklenir. Üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek hafif ateşte biraz daha bekletilerek ateşten alınıp servis yapılır.
Etli Dolma: Teyek (üzüm yaprağı) ve/veya lahana iyice haşlanır. Yarım kilogram kıymaya yeteri kadar pirinç, iki baş soğan, karabiber, tuz ve salça koyulduktan sonra bunlar iyice yoğrulur. Haşlanmış teyek ve/veya lahana yaprağı içerisine yeteri kadar konularak sarılır. Tencereye dizilip, üzerlerini aşacak şekilde sıcak su dökülür. Pişmesi beklenir.
Peynir Kuymağı: Tavaya biraz tereyağı konur. Yağ eriyince başka bir kapta hazırlanmış olan peynire biraz un, bir yumurta, tuz ve azıcık su ekleyerek tavaya dökülür. Peynirin iyice erimesi ve tereyağının üste çıkmasıyla ateşten alınır.
Kavut Aşı: Kavut ununa (Buğday, arpa, yulaf, mısır gibi danelerin sacda kavrulduktan sonra değirmende öğütülmesi ile elde edilen bu karışık ve esmer renkli una kavut veya kavut unu denir.) yeteri kadar tuz ve kaynar su katılarak karıştırılır, hamur kıvamına yakın hale gelince bir kaba konarak ortasına çukur açılır. Eritilmiş tereyağı sıcak sıcak bu çukura dökülür. (Arzuya göre eritilmiş tereyağına bal veya pekmez de katılabilir) Kavut aşı kenarından yenmeye başlanır. Lokmalar ortadaki tereyağına batırılarak yenir. Yanında ayran içilir. Sıcak servis yapılır.
Hasuta: Zeytinyağı, pekmez ve bir bardak su tavaya konur. Kaynadıktan sonra ateşten indirilir. İçine iki – üç kaşık un ilave edildikten sonra ateşte biraz daha pişirilip servis yapılır.
Hinkâl: Hamur küçük küçük parçalara ayrılarak oklava ile açılır. Bu açılmış hamurların içine kavurma konarak etrafı bohça şeklinde kapatılır. (Mantıda olduğu gibi) Kaynayan suyun içine atılarak beş dakika pişmesi beklenir. Piştikten sonra bir tepsiye alınarak üzerine eritilmiş tereyağı dökülüp servis yapılır. Hinkâl Kafkasya yemeklerinden olup, Dağıstan ve Dağıstanlıların milli yemeğidir aynı zamanda.
Çandil: Çandil ile yazın kurutulmuş kemikler iyice pişirilip içine, eritilmiş tereyağı dökülür. Bir kase de süt ilave edildikten sonra biraz daha kaynatılıp, sıcak servis yapılır.
Boran: Pimpir haşlanıp, tuzlandıktan sonra yoğurt katılarak yapılan bir yemek.
Dügmeç: Bayat ekmeklerin tereyağında kavrulması ile yapılan bir yemektir. Dügmeç doğum yapan kadınlara doğumdan hemen sonra yedirilir.
Kavut Heylesi: Kavut unu ile yapılan bir çorba çeşidi. Çorbaya iç yağı ve ince kavurma da katılır.
Makarlama: Elde kesilen makarna.
Mırkıl: (Kavut uvalaması) Pekmez ile kavut unu karıştırılıp elde sıkılarak yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Helvaya benzer. Uzun süre bozulmadığı için yolcular yanına azık olarak alırlarmış.
Koptin: Ceviz içi ve dut kurusu dibekte öğütülüp yapılan bir yemek
Pelverde: Bir tatlı çeşididir. Ayva ve kabak pişirilip pekmez karıştırıldıktan sonra biraz daha pişirilir ve soğuk servis yapılır.
Diğer Yemekler: Hamur işlerinde: Katmer, Erişte, Bişi, Lokum (lokma) ve börekler yer alır. Bunlardan başka yemekler de: Pancar yemeği, Keşkek, Kaymak kuymağıdır.
ETİKETLER :ÖNERİLEN HABERLER

Artvin Kültür Turizm Evi’nden Keyifli Lezzetler Keyi...
Artvin Kültür Ve Turizm Evi 2025 Ramazan Ayına Artvin’in Yöresel Lezzetleriyle Girdi. Ramazan Ayı Süresince Zengin Men...

ARTVİNDEN YETİŞENLER Murat Baytan “Yönetim Danışmanı...
Murat Baytan 1971 yılında Murgul İlçesinde dünyaya geldi.. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi v...

Faruk Çelik Özgür Özel için kırmızı kart çıkışını el...
Bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı görevlerinde bulunan AK...

Murgul'da heyelan büyük zarara yol açtı; yapılaşma n...
Artvin'in Murgul ilçesinde geçtiğimiz günlerde gece meydana gelen heyelana yakalanan köy sakinleri dağın kop...

Çoruh Söyleşileri; Zülfü Livaneli’nin Babası Mustaf...
Ünlü sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli’nin babası ile konuşup, Artvin’le olan bağlarını öğrenmeyi düşünüyordum. Ankara’da...

MERT DTM 4.mağazasını Kartal’da Açıyor.
Artvinli işadamı Mehmet Kitapçı tarafından 1981 yılında temelleri atılan Mert Dtm ev tüketim ve ihtiyaç malzemeleri &n...

Doğa Savunucuları Reşit Kibar İçin Nöbet Tuttu
Artvin'de ağaç kesimine karşı çıktığı için öldürülen Reşit Kibar anısına İstanbul'da doğa savunucuları Validebağ Korus...
YAZARLAR
Video Galeri

Artvin Kültür Turizm Evi’nden Keyifli Lezzetler Keyi...

ARTVİNDEN YETİŞENLER Murat Baytan “Yönetim Danışmanı...

Faruk Çelik Özgür Özel için kırmızı kart çıkışını el...

Murgul'da heyelan büyük zarara yol açtı; yapılaşma n...

Çoruh Söyleşileri; Zülfü Livaneli’nin Babası Mustaf...

MERT DTM 4.mağazasını Kartal’da Açıyor.

Doğa Savunucuları Reşit Kibar İçin Nöbet Tuttu

Artvin’de keşfedilen bal, köylünün yeni gelir kapısı...

Gülfidan Erdem Artvinlilere Ev Yemekleri Sunacak!.

Hayatlara dokunup sosyal sorumluluk projelerine uzan...
- ARTVİNLİ BASIN MENSUPLARI Kenan Sönmez “Gazeteci, 21.Dönem M...
- ARTVİNİ TANIYALIM
- ARTVİNDEN YETİŞENLER Mümtaz Ural “İşadamı, Turizmci”
- ARTVİNLİ YAZAR VE EDEBİYATÇILAR Ülkü Önal “Gezi Yazarı, Araş...
- ARTVİN GÜNDEMİ Çayağzı Mahallesindeki Kafede Yangın Çıktı.
- ARTVİN BÜROKRATLARI Yılmaz Olgun İl Planlama Ve Koordinasyon...
- BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ Yusuf Sağlam “Yusufeli Eski Belediye ...
- ARTVİN YAŞAM & GÜNDEM HABERLERİ "Artvin'de Doğalgaz Yatırıml...
- ARTVİNDE HAYVANCILIK “Köy muhtarı köye dönüş yapanlara inek ...
- Hava Kargosu Hizmetlerinde Tercih Edilen Marka; “MNG Hava Yo...
- ARTVİNLİ YÖNETİCİ VE BÜROKRATLAR Yaşar Gürel “TOÇ – Birsen G...
- Yusufeli Mutfaklarının Geleneksel Tatlısı “Kaysefe”
- Başkan Elçin; "Belediyemizde Esnek Mesai Çalışması Başlattık...
- KÜNYE
- İÇİMİZDEN BİRİ "Can Fiko"